Thorwald Jørgensen is een 38-jarige musicus van internationale klasse uit Dordrecht en geeft over de hele wereld concerten. Spelend met alle bekende toporkesten, reist hij veel. Ontspanning is bij dit drukke bestaan een must. Hoe doe je dat als je veel op reis bent?

Jørgensen bespeelt een allesbehalve alledaags instrument met een bijzondere geschiedenis: de theremin. De Rus Leon Thermen (1896-1993) is de uitvinder en naamgever van dit instrument. Hij was gefascineerd door elektriciteit en studeerde astronomie en natuurkunde in Sint-Petersburg en cello aan het conservatorium.

Via een vriend kwam Thermen te werken in een onderzoeksinstituut, waar hij in opdracht van de Russisch regering werkte aan een nieuw alarmsysteem. Daar kwam een vernuftig stukje elektronica uit dat bij nadering van een persoon een pieptoon genereerde. Zijn muzikaliteit inspireerde Thermen de toepassingsmogelijkheden als instrument te onderzoeken. De theremin was daarna snel geboren.

Het bespelen gaat door te variëren met de afstand tussen beide handen en de door elektromagneten opgewekte spanningsvelden rond de twee antennes op het instrument. De theremin wordt gezien als voorloper van de synthesizer. Het geluid heeft wat van een stem en ook iets van een viool.

Na een lange zoektocht over hoe zijn muzikale carrière invulling te geven, stuitte Jørgensen via Youtube op opnames van violiste Clara Rockmore op de theremin. Het was liefde op het eerste gehoor en Jørgensen bleek er veel talent voor te hebben.

Inmiddels is Jørgensen een ster in de klassieke wereld en reist hij van hot naar her. Afgelopen jaar was hij in Duitsland, Canada, Italië, Turkije, Cuba, de VS, Spanje, Zwitserland, Kroatië, België, Australië en Schotland. Trips duren vaak zo’n een tot twee weken en sluiten ook wel eens op elkaar aan.

Hazenslaapjes om fit te blijven bij een druk reisschema

Hoe zien concertdagen eruit en waar pak je rust en ontspanning? “Gemiddeld is het gewoon ontbijten, muziek studeren, beetje sporten, dan ’s middags rond vier uur naar de concertzaal, inspelen en vervolgens het concert. Maar soms is het lastig. Na het laatste concert in Bremen werd ik ‘s nachts naar het vliegveld van Brussel gereden, zodat ik in de auto kon slapen", vertelt Jørgensen. "Het was toen meteen het vliegtuig in naar Montreal, waar ik bij aankomst als het ware direct de repetitie werd ingereden.”

Lukt het dan nog wel om tijdens de vlucht wat rust te pakken? “Als het beweegt, kan ik er in slapen” luidde het antwoord lachend.

Jørgensen licht toe dat hij in vorm blijft met een reeks van hazenslaapjes, afgewisseld met het kijken naar films waarvan hij het einde nooit haalt. Ofwel van het ene type ontspanning naar het  andere. "Als ik nog meer ontspan, ga ik dood”, grapt hij.

’s Ochtends is hij doorgaans vlot uit bed en doucht dan lekker lang. Vanwege de akoestiek in de douche zingt hij dan graag een of andere aria. Na een klein hapje gaat hij vervolgens naar de gym van het hotel. “Als een echte Nederlander ga ik dan fietsen. Met muziek op, zo’n drie kwartier.”

Als de ligging van het hotel en zijn programma het toelaten, gaat hij ook wel eens de stad in. Of als het een kustplaats betreft naar het strand. Daarnaast leest hij ook graag een boek of een partituur. “Nu ben ik bezig met De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl.”

Voorafgaand aan repetities of concerten tref je Jørgensen niet op een rustig plekje. “Sommige mensen moeten in zichzelf keren en innerlijke rust vinden. Ik ontspan en word juist rustig als ik tot vijf minuten voordat ik op moet mensen om me heen heb en met iemand kan kletsen.”

Ook na het concert gaat hij het liefst meteen de foyer in om te praten met iedereen. “Mij naar een kleedkamer brengen in mijn eentje, zou de grootst mogelijke anticlimax zijn.”

Lees meer werk en geestelijke fitheid: